Doordat de installaties in gebouwen staan, verloopt de winning voor de omgeving nagenoeg geruisloos. De putten zijn niet overdekt, maar deze maken geen geluid. De bediening van de installatie gebeurt op afstand. Er is iedere dag een standaard checkronde en er komen met enige regelmaat monteurs langs voor controles.
Tijdens de winning wordt er wekelijks (klein) onderhoud gepleegd en worden hulpstoffen aan- en afgevoerd. Er kunnen ook grotere onderhoudswerkzaamheden plaatsvinden waarbij ook weer apparatuur wordt gebruikt, zoals kleine boortorens. Men checkt ook met enige regelmaat de dikte van de buizen in de put, dat is belangrijk om lekkages te voorkomen.
Bij aardwarmtewinning komt soms een kleine hoeveelheid gas mee omhoog, dat is opgelost in het water. Het gas pompt men soms direct terug in het waterreservoir, of het wordt opgevangen in een ontgassingsinstallatie die voor de veiligheid voorzien is van een fakkel om het gas te kunnen affakkelen als dat nodig is. Het gas wordt gebruikt om extra warmte te produceren. Het aardwarmtebedrijf test de fakkel af en toe, ongeveer eens in de twee weken. Tijdens deze test brandt de fakkel een paar minuten.
Kan winnen van aardwarmte een aardbeving veroorzaken?
Bij alle activiteiten in de diepere ondergrond bestaat een kans op een aardbeving. Ook bij het winnen van aardwarmte zijn er dus trillingen en aardbevingen mogelijk. Al is de kans op aardbevingen heel klein, omdat de winning van aardwarmte geen of nauwelijks drukverschil in de ondergrond veroorzaakt, zoals bij gaswinning wel het geval is. Er wordt geen materiaal verwijderd uit de bodem, en de gemiddelde druk in de aarde verandert daarom niet. Het water wordt immers direct weer teruggepompt in het reservoir. Meer informatie zie de factsheet van het Platform Geothermie.
Is er bij winning kans op verontreiniging van grondwater?
Het (zoute) warme water (ook wel formatiewater genoemd) dat via buizen uit de ondergrond naar boven wordt gehaald komt niet in aanraking met het grondwater. Het opgepompte water verlaat de buizen niet. Robuust putontwerp, toepassing van de juiste materialen (corrosie-bestendig) regelmatig onderhoud en monitoring voorkomen lekkage. Hierbij kan ook geput worden uit de jarenlange kennis en ervaring uit de olie- en gasindustrie waar duurzaamheid en betrouwbaarheid van installaties ook prioriteit hebben.
Wat is het effect van warmteverschillen in de ondergrond?
Op een diepte van 2 kilometer is de temperatuur ongeveer 70 graden. Als er water uit deze diepte door een aardwarmteput omhoog wordt gehaald stroomt deze door een warmtewisselaar om zijn warmte af te geven. Vaak heeft het water zo’n 30-40 graden als het weer de diepte in gaat. Onderin stroomt het water vervolgens weer naar de productieput toe, meestal zo’n 2 kilometer verderop. Hierbij warmt het water weer deels op/ Het verschilt per doublet, maar vaak duurt het zo'n 30 jaar voordat de temperatuur aan de productieput terugloopt. Natuurlijke processen in de ondergrond vullen deze warmte na verloop van tijd weer aan. Rondom de put naar boven zal het gesteente beperkt opwarmen.
Komt er radioactief materiaal naar boven bij winning van aardwarmte?
In de ondergrond bevinden zich van nature lage concentraties laagradioactieve deeltjes. Deze kunnen mee naar boven komen en zich bijvoorbeeld in de filters ophopen. Het systeem wordt regelmatig gecontroleerd, waarbij dit zorgvuldig wordt meegenomen. Het afval wordt apart afgevoerd en verwerkt. Laag radioactieve deeltjes kunnen ook uit oplossing komen en neerslaan in de installaties. Ook dit wordt gemonitord. Indien nodig wordt een hulpstof aan het water toegevoegd waardoor de deeltjes in het water opgelost blijven en niet in het systeem achterblijven. Eventuele deeltjes komen nooit in het verwarmingssysteem terecht omdat alleen de warmte van het formatie water via een warmtewisselaar aan het afgifte systeem overgedragen wordt. Het formatiewater wordt vervolgens weer geïnjecteerd in de ondergrond.